Descriere

Galathon 2029 aduce laolaltă experți din diverse domenii conectate dezvoltării municipiului Galați și le pune la dispoziție cadrul pentru a identifica soluții pentru cele mai stringente probleme locale. Va fi un maraton de creare de soluții și de networking. În urma Galathon-ului va rezulta o strategie de dezvoltare a municipiului Galați care să conțină măsurile necesare opririi „surpării” orașului și care să readucă oamenilor cheful de a locui aici.Viziune

Galațiul s-a născut și a crescut în jurul Dunării. Comerțul a dinamizat acest oraș timp de secole, făcându-l un hub de mărfuri, idei și culturi.

Hub de marfuri

Perioada porto-franco;

Hub de idei

Locul unde s-a născut antreprenoriatul românesc (ex.: Max Auschnitt, Ionel Fernic). Industrializare post porto-franco și Comisia Europeană a Dunării, consulate a 27 de națiuni.

Hub cultural

Diversitate de comunități internaționale evrei, greci, turci, italieni, britanici.

Comunitățile s-au dezvoltat în jurul mobilității mărfurilor și a oamenilor. Port la Dunăre, Galațiul a oferit capacitatea de transport către lume. Aceste trei dimensiuni s-au pierdut aproape complet în perioada de industrializare forțată a orașului.

Astăzi, Galațiul supraviețuiește în jurul fostei economii socialiste și a economiei preponderent de stat, fiind deconectat de Dunăre, deconectat de fluxurile internaționale de mărfuri, pierzându-și dimensiunea cosmopolită, fără a-și valorifica patrimoniul cultural și istoric și suferind, în ultimii 30 de ani, de o depopulare masivă de peste 1/3 din populație.

Oportunitati globaleDatorită acestor oportunități, cele trei dimensiuni care au stat, istoric, la baza bunăstării cetățenilor acestui oraș, pot fi reconstruite într-un timp de circa 10 ani. Potențialul de dezvoltare locală include și alte două dimensiuni obligatorii pentru durabilitatea „construcției”. Galațiul adus la potențialul de dezvoltare real, pentru anul 2029, este un oraș reconectat la Dunăre și la fluxurile internaționale de mărfuri, fluxurile internaționale de capital, fluxurile internaționale de oameni, fluxurile internaționale de idei și transferul internațional de cunoaștere. Astfel, Galațiul din 2029 are vocația de a redeveni un hub internațional:

Hub comercial

Hub universitar (STEM)

Hub cultural

Hub informațional

Hub de mobilitate regională

Implementarea tuturor proiectelor demarate în oraș de către autoritățile publice se va face în parteneriat cu toți stakeholderii (universități, mediul privat, cetățeni) și va fi subordonată scopului strategic 2029 de potențare a vocației de HUB a orașului.

Astfel, până în 2029, Galațiul poate implementa proiecte transsectoriale cu efect de levier în următoarele domenii:

Domenii

0

ore

0

participanti

0

grupuri de lucru

0

litri de cafea

Desfășurare

Ipoteze

Implementarea proiectelor de mai sus duce la inversarea, într-un timp scurt (cca. 10 ani), a trendului de depopulare a orașului, diversificarea și dezvoltarea economiei locale, creșterea calității vieții și crearea unei comunități formată din oameni dinamici, conectați la noua economie, ce își asumă rolul de cetățeni implicați și orientați spre viitor.

Hub-urile reconstruite reprezintă motoare de creștere, așa cum au reprezentat și în trecut, Galațiul reasumându-și, în 2029, vocația de Oraș cu chef de viață.

BUSINESS CASE

Fiecare domeniu strategic este discutat pe grupuri de lucru. Fiecare grup de lucru este format din 10 experți și persoane interesate din următoarele domenii: educație, sănătate, economie, antreprenoriat, politici publice, urbanism, arhitectură, cultură, istorie locală, juridic, fonduri europene, administrație publică, mediul academic, ONG-uri. Aceștia pot proveni din Galați, pot fi actuali rezidenți ai Galațiului sau pot fi gălățeni plecați în alte orașe sau în afara țării dar care sunt dispuși să își pună la dispoziție expertiza și experiența pentru a contribui la dezvoltarea orașului Galați. De asemenea, pot participa și experți din diverse domenii vizate de temele propuse care nu sunt din Galați.

Mod de lucru

Fiecare grup de lucru este așezat la o masă. Acestea vor primi o serie de probleme de rezolvat împreună cu un document sintetizator al stării actuale de fapt a comunității gălățene. Fiecare grup va beneficia de suportul unui facilitator de grup. Echipa de facilitatori va fi formată din persoane care dețin competențele necesare abordării tematicii grupului de lucru și care vor colabora pentru atingerea obiectivelor întregului eveniment. Facilitatorii vor fi, la rândul lor, coordonați de un moderator al evenimentului. Moderatorul va avea la dispoziție o echipă de suport formată din 4-5 persoane.

Grupurile de lucru își vor structura activitate în cinci părți:

  1. Studiu și cercetare, cu ajutorul facilitatorului de grup și documentului sintetizator – perioada pre-eveniment.
  2. Brainstorming, identificarea și compilarea soluțiilor pentru fiecare problemă supusă hackathonului – GALATHON 2029 – 24h.
  3. Redactarea whitepaper-ului – perioada post-eveniment, scris colaborativ.
  4. Sintetizarea whitepaperurilor grupurilor de lucru pentru fiecare domeniu strategic.
  5. Compilarea strategiei pentru Galați – 2029.
AGENDA PROPUSĂ A EVENIMENTULUI
07:00 08:00 Bun venit, cafea, mic dejun
08:00 08:30 Sesiune plenară de deschidere
08:30 09:00 Get to know each other
09:00 11:00 Prezentarea, analiza situației actuale și discuții
10.45 11:00 Speaker
11:00 13:00 Research și discuții pe problemele de rezolvat
13:00 14:30 Prânz
14:30 18:30 Problem solving – part 1
16:30 16:45 Speaker
16:45 18:30 Problem solving – part 2
18:30 19:00 Snack time
19:00 20:00 Redactare – part 1
20:00 21:00 Cina
21:00 23:00 Redactare – part 2
23:00 24:00 Coffee & beer
24:00 02:00 Pitchuri
01:45 02:00 Snack time
02:00 03:00 Closing plenary
03:00 07:00 Centralizare &last man standing
07:00 08:00 Cafea, mic dejun

Echipa


Facilitatori


Organizatorice

Data

Decembrie 2019

Loc de desfășurare

Pentru informatii

Alexandra Teodorescu

galathon@
pactpentrugalati.ro

+40 (0) 744664283
Urmărește-ne