Galathon 2029 este o conferință care aduce laolaltă experți din diverse domenii conectate dezvoltării municipiului Galați
Galathon 2029 aduce laolaltă experți din diverse domenii conectate dezvoltării municipiului Galați și le pune la dispoziție cadrul pentru a identifica soluții pentru cele mai stringente probleme locale. Va fi un maraton de creare de soluții și de networking. În urma Galathon-ului va rezulta o strategie de dezvoltare a municipiului Galați care să conțină măsurile necesare opririi „surpării” orașului și care să readucă oamenilor cheful de a locui aici.
Galațiul s-a născut și a crescut în jurul Dunării. Comerțul a dinamizat acest oraș timp de secole, făcându-l un hub de mărfuri, idei și culturi.
Perioada porto-franco;
Locul unde s-a născut antreprenoriatul românesc (ex.: Max Auschnitt, Ionel Fernic). Industrializare post porto-franco și Comisia Europeană a Dunării, consulate a 27 de națiuni.
Diversitate de comunități internaționale evrei, greci, turci, italieni, britanici.
Comunitățile s-au dezvoltat în jurul mobilității mărfurilor și a oamenilor. Port la Dunăre, Galațiul a oferit capacitatea de transport către lume. Aceste trei dimensiuni s-au pierdut aproape complet în perioada de industrializare forțată a orașului.
Astăzi, Galațiul supraviețuiește în jurul fostei economii socialiste și a economiei preponderent de stat, fiind deconectat de Dunăre, deconectat de fluxurile internaționale de mărfuri, pierzându-și dimensiunea cosmopolită, fără a-și valorifica patrimoniul cultural și istoric și suferind, în ultimii 30 de ani, de o depopulare masivă de peste 1/3 din populație.
1. Disponibilitatea unor sume semnificative de bani estimate la peste 1 miliard de Euro.
2. Posibilitatea unui transfer rapid de know-how și expertiză de cel mai înalt nivel mondial din partea marilor concerne universitare europene.
3. Accesul la modele de guvernanță eficientă ce pot fi implementate imediat.
1. Viteză mare de circulație a informației (internet de mare viteză): lanț decizional scurt în privința investițiilor.
2. Tehnologii disponibile și oportunități private de finanțare.
3. Accelerarea ritmului de dezvoltare la nivel global.
Datorită acestor oportunități, cele trei dimensiuni care au stat, istoric, la baza bunăstării cetățenilor acestui oraș, pot fi reconstruite într-un timp de circa 10 ani. Potențialul de dezvoltare locală include și alte două dimensiuni obligatorii pentru durabilitatea „construcției”. Galațiul adus la potențialul de dezvoltare real, pentru anul 2029, este un oraș reconectat la Dunăre și la fluxurile internaționale de mărfuri, fluxurile internaționale de capital, fluxurile internaționale de oameni, fluxurile internaționale de idei și transferul internațional de cunoaștere. Astfel, Galațiul din 2029 are vocația de a redeveni un hub internațional:
Implementarea tuturor proiectelor demarate în oraș de către autoritățile publice se va face în parteneriat cu toți stakeholderii (universități, mediul privat, cetățeni) și va fi subordonată scopului strategic 2029 de potențare a vocației de HUB a orașului.
Astfel, până în 2029, Galațiul poate implementa proiecte transsectoriale cu efect de levier în următoarele domenii:
Orașul cu chef de școală
Orașul tinerilor de toate vârstele
Orașul cu chef de muncă
Orașul care decolează
Orașul care nu stă la coadă
Orașul Agora
Implementarea proiectelor de mai sus duce la inversarea, într-un timp scurt (cca. 10 ani), a trendului de depopulare a orașului, diversificarea și dezvoltarea economiei locale, creșterea calității vieții și crearea unei comunități formată din oameni dinamici, conectați la noua economie, ce își asumă rolul de cetățeni implicați și orientați spre viitor.
Hub-urile reconstruite reprezintă motoare de creștere, așa cum au reprezentat și în trecut, Galațiul reasumându-și, în 2029, vocația de Oraș cu chef de viață.
Fiecare domeniu strategic este discutat pe grupuri de lucru. Fiecare grup de lucru este format din 10 experți și persoane interesate din următoarele domenii: educație, sănătate, economie, antreprenoriat, politici publice, urbanism, arhitectură, cultură, istorie locală, juridic, fonduri europene, administrație publică, mediul academic, ONG-uri. Aceștia pot proveni din Galați, pot fi actuali rezidenți ai Galațiului sau pot fi gălățeni plecați în alte orașe sau în afara țării dar care sunt dispuși să își pună la dispoziție expertiza și experiența pentru a contribui la dezvoltarea orașului Galați. De asemenea, pot participa și experți din diverse domenii vizate de temele propuse care nu sunt din Galați.
Fiecare grup de lucru este așezat la o masă. Acestea vor primi o serie de probleme de rezolvat împreună cu un document sintetizator al stării actuale de fapt a comunității gălățene. Fiecare grup va beneficia de suportul unui facilitator de grup. Echipa de facilitatori va fi formată din persoane care dețin competențele necesare abordării tematicii grupului de lucru și care vor colabora pentru atingerea obiectivelor întregului eveniment. Facilitatorii vor fi, la rândul lor, coordonați de un moderator al evenimentului. Moderatorul va avea la dispoziție o echipă de suport formată din 4-5 persoane.
Grupurile de lucru își vor structura activitate în cinci părți:
Lector universitar, antreprenor civic, consultant, traducător, om liber.
Coordonator eveniment
Doru Castaian, nascut la 16 februarie 1979 la Galati. Am terminat liceul "Emil Racovita", in 1997. Licentiat in filosofie al Fac de Istorie si Filosofie din cadrul UBB Cluj-Napoca. Master in filosofie franceza contemporana in 2001. Doctor in filosofie al UV Timisoara in 2008. Actualmente profesor la liceul de arte "Dimitrie Cuclin" din Galati. Publicist, cronicar de carte, autor, animator cultural
Moderator
Manager Centru Cambridge, pasionat organizator de evenimente, ecolog prin studii și credințe personale, într-o continuă dezvoltare personală.
Coordonator parteneriate
Visator. Specialist comunicare. Fundraiser. Traducator. Implicata in domeniul ONG.
Coordonator sourcing experți
Claudia este educatoare din 1995, asistent Montessori atestat din 2014, mamă din 2001 și are o pasiune pentru științele educației și comunitatea locală
Coordonator Reception
Oana este lector universitar doctor si antreprenor, face voluntariat activ de 15 ani si sustine in tot ceea ce face excelenta, loialitatea si progresul.
Coordonator înscrieri
Tânăr ambițios, viitor antreprenor.
Coordonator imagine
Antreprenor și manager de comunități pasionat de imobiliare și advocacy. Implicat în domeniul industrial, IT și consultanță.
Coach
Sorin este inginer, antreprenor in domeniul termotehnicii rezidentiale de peste 20 de ani. Pasionat de fotografie documentara si de calatorii.
Coordonator PR
Ethical Hacker și voluntar activ de peste 8 ani. Expert în securitate cibernetică și sisteme informatice.
Web master
Este elevă de liceu, membru al ONG-ului YMTS Galați cu o pasiune pentru Dezbaterile de tip MUN și pentru politică.
Voluntar
10 ani de experiență în consultanță pe servicii financiare și arhitectură instituțională, în medii multiculturale.
Facilitator
Radu a lucrat în ultimii ani preponderent cu liceeni și persoane defavorizate în cadrul mai multor proiecte finanțate prin Fondul Social European, sau voluntar atunci când nu exista finanțare. Ocazional a participat la proiecte de cercetare în domeniul educațional sau electoral. Este licențiat în sociologie la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați.
Vlad Ajder, născut în anul 1984, de profesie actor, susținător al bunelor intenții și a unui spațiu existențial civilizat.
Sunt soț și tată a doi copii minunați. Din 2009 sunt conduc Fastrackids Galați și din 2017 duc pasiunea mea pentru educație în fiecare oraș al țării în calitate de Master Franchisor Fastrackids România și Rep. Moldova. Iubesc copiii, educația de calitate, jazz-ul și timpul de calitate petrecut împreună cu familia mea.
Sunt inginer constructor și lucrez de peste 10 ani pe proiecte de infrastructură din România și Germania. Mă onorează prezența la Galathon și sunt bucuros pentru șansa de a-mi utiliza cunoștințele pentru dezvoltarea orașului în care m-am născut și unde, de fiecare dată, mă întorc cu drag.
Alina Galatanu este psiholog specialist in psihoterapie de cuplu si familie, consiliere psihologica si psihologie clinica, cu o experienta de peste 15 ani in lucrul cu familiile si copiii neurotipici precum si copiii diagnosticati cu tulburare din spectrul autist si familiile lor. Este presedinta si membru fondator al Institutului pentru Cercetarea Tulburarilor din Spectrul Autist, si psiholog coordonator al echipei de specialisti si a activitatilor de terapie recuperatorie si educatie remediala din cadrul institutului.
Director EMEA Sales & Partners la 3.14 RO, director regional CEE & Middle East la Resort Group plc, director executiv la Arts Management Association
Educator Montessori atestat, manager al Grădiniței Piticot și al școlii Victor Vâlcovici
Președinte al Asociației Pro Democrația, fondator Hub onezero, fondator Iceberg
Antreprenor, fondator Brăila Nouă, militant pentru unirea dintre Galați și Brăila
Absolventă a Facultății de Arhitectură Navală, doctor în Științe Inginerești- Inginerie mecanică, lector la Facultatea de Arhitectură Navală, director al Centrului de Cercetare Arhitectură Navală. Director și membru în echipă la numeroase proiecte de cercetare câștigate prin competiții naționale și internaționale, contracte cu companii, proiecte de dezvoltare la nivel instituțional în cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați. Membră a Consiliului Științific al UDJG.
De 14 ani Managing Partner la QQinfo, companie de ofera analize inovatoare (vizuale, prescriptive si predictive) de Business si Operational Intelligenc. De 7 ani Director Executiv la Centrul pentru Studii Complexe, primul think tank de complexitate din Romania, Centru UNESCO. Pasionat de educatie si modelare de procese si comportamente din perspectiva complexitatii, inclusiv Machine Learning. Si de fotografie
Masterat in Constructii Civile in Marea Britanie, cu experienta in dezvoltarea programului Smart Motorways, consultant in strategii economice globale.
Alexandra Teodorescu